Помпей - когато легендите оживяват

07 Март 2019 г.

Римската империя – загадъчна, интересна, бленувана…..от владетели, пътешественици и учени. Векове наред тя е основен стълб във всеки един аспект от  живота на хората – социален, културен, политически, икономически. Факт е, че римската цивилизация достига кулминацията в античното развитие на човечеството. Дава началото на частното право, развива медицината, науката, изкуството, архитектурата. За наше щастие културните паметници, останали от това време са многобройни. Те се крият от фрагментите от съдове до величествените градове и монументални постройки.
Един ден в Рим…Това е не само заглавие на книга, но и мечта на много авантюристи. Днес тя е възможна. Благодарение на мрачните събития, сполетели Помпей и Херкулан днес можем да видим изцяло запазени римски градове.

Преди обед на 24 август 79 г. сл. Хр. със страхотен грохот се разцепил върхът на вулкана Везувий, в чиито основи се намирали цветущите градове Херкулан и Помпей. Всред тътена на ослепителни мълнии към небето се извисил гигантски стълб от дим, камъни и вулканична пепел, който закрил светлината на слънцето“ Това достига до нас от древните автори. Дълги години градовете тънат в забрава докато един ден през 1749 г. местен жител, копаейки кладенец, се натъкнал случайно на зала, украсена с антични статуи. Така светът узнал за невъобразимата трагедия, сполетяла цветущтите градове Херкулан и  Помпей. 

Останките от древния град, освен смърт и разруха, показват още миналото величие на града, както – и богатството и разкоша, в които тънели жителите му. В центъра на града е разположен форумът – мястото където са се разхождали патрициите. Там са разположени храмове, магазини, базилики, съдът, баните.
Друга зебележителност е къщата на Фавн.В тази огромна сграда археолозите намират невероятни находки на изкуството. Името си тя дължи на статуята на Фавн пред входа, а вътре в къщата има голяма мозайка, изобразяваща Александър Велики в битка срещу последния персийски владетел Дарий III. Мозайката и статуята днес са изложени в Националния Археологически Музей на Неапол. Интерес представлява и вилата Мистери, в която са реставрирани оригиналните мозайки.

Друг забележителен елемент на римския град е амфитеатърът. Този в Помпей е и един от първите построени от камък. Близо 20,000 човека са могли да се съберат в този амфитеатър - това е бил и броят на жителите на Помпей. Игрите в този амфитеатър са били забранени за десет години, заради бой между почитатели на различни участници.  

Но най-интересният  и отличаващ го от другите римски градове елемент са гипсовите отливки. Хората, които не са успели да избягат от града, останали завинаги погребани по дебелия слой пепел. През 1870 година Джузепе Фиорели използва техника, с която запълва с гипс местата, където са останали хората, а когато гипсът се е втвърдил, горният слой е премахнат и остават само отливките на хората. 

С посещението на града Вие можете да си подарите една ретроспекция във времето водеща в една от перлите на римските градове – Помпей. 

Всички новини »