Почивки Албания

АЛБАНИЯ - екзотична и непозната

на албански: Republika e Shqipërisë, изговаря се Шчипърѝя, интерпретира се като „Земята на орлите“, но всъщност произлиза от думата shqip, в превод – „разбира“, т.е. „Земята на разбиращите се.

Къде се намира?
Албания е разположена в югозападната част на Балканския полуостров, по бреговете на Адриатическо и Йонийско море. На северозапад Албания граничи с Черна гора, на североизток с Косово, на изток е по-дълга границата ѝ – със Северна Македония, а на югоизток и юг посредством Епир граничи с Гърция, която е най-дългата ѝ граница.

Климат
Албания има субтропичен средиземноморски климат. Лятото е дълго, горещо и сухо, а понякога температурите се повишават до 40 или повече градуса. Шест месеца в годината имат типичен летен характер и средни дневни температури надвишаващи 23°С. Това са месеците от май до октомври включително. Есента е кратък сезон с променливо, но меко време. След кратката есен времето се променя към зима. Тя е хладна, но не много студена с температури между 12 и 15°С. Продължава от декември до март.

История:
В днешна Албания са се намирали няколко гръцки колонии, а по-късно там е разположена част от римската провинция Илирик. За първи път понятието "албански" се среща в един от текстовете на "бащата на съвременната география" Клавдий Птоломей през II век. По-късно този термин започва да се среща все по-често в хрониките на византийските историци. След като е част България през IX-XIII век и за кратко е във византийската и сръбската държави, завладяна е от Османската империя през 1478 г.
През 2009 година Албания официално кандидатства за членство в ЕС.


Забележителности:
Бутринт е античен и средновековен град, чиито останки са разкрити в Южна Албания, на около 15 км южно от град Саранда. Античното селище се намира на територията на Национален парк „Бутринт“ и е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Селището възниква като гръцка колония на жителите на остров Корфу. По-късно става владение на Римската империя, където след приемането на християнството се сформира един от първите християнски центрове на Балканите. За известно време през 11 век Ботротската епархия е част от Охридската архиепископия.
Античното име на град Берат, който съществува в 4 век пр.н.е., в началото на 3 век пр.н.е. името му е Антипатрея.
Берат е бил неразделна част от Първото и Второто българско царство, както и от Охридската българска архиепископия. Берат се намира до планината Томор, където Пресиян, син на цар Иван Владислав, се съпротивлява срещу инвазията на византийците до 1019 г. Предполага се, че Величката епископия води названието си от името на град Величка – Велица, Белица, Белград – българските имена на днешния град-музей Берат .
Църкви и манастири съхраняват до наши дни следи от духовно общение. Тук прекрасни изображения пазят спомена за великото дело на Светите Седмочисленици, сели семето на Христовото учение сред народа чрез живо слово вред по българското землище. Тук са запазени гробът на Свети Йоан Владимир и мощи на българските просветители, учениците на Кирил и Методий – Свети Горазд и Свети Ангеларий.
Аргирокастро е град южните части на Албания, център на едноименната административна област Аргирокастро. Аргирокастро е главният град на историческата област Северен Епир.
Основан е като византийска крепост, т.нар. сребърна крепост.
При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Аргирокастро е доброволец в Македоно-одринското опълчение.
Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Кухня
Албанската кухня съчетава в себе си две от най-любимите кухни в света - италианска и турска. Турската кухня е наследство от дългогодишното османско владичество. Албанците са усвоили до съвършенство приготвянео на вкусните сладкиши, с които с известни Одрин и Истанбул. Близкото им съседство с гурме кухнята на Италия също оставя своя отпечатък. Сред морските курорти е широко застъпено приготвянето на всякакви видове риба и морски дарове. Разбира се пастата и любимата пица са на почит! Посещавайки Албания ще можете да се насладите на традиционна средиземномосрска храна и вкусни рецепти. Що се отнася до любимото алкохолно питие на българите - ракията, можете да бъдете спокойни че тук също се предлага. Все пак западната ни съседка също носи в себе си корените на Балканите!


Основни ястия от албанска кухня
   Chomlek е тънко говеждо месо, задушено с лук, моркови и сини сливи.
·  Sarma - вкусни ролки от зеле с чери домати, лимон и пикантни билки.
·  Гювеч - говеждо месо (овнешко), задушено с картофи и грахови шушулки и маруля (понякога се добавят тиквички или патладжани).
·  Tave-Kosi - сладко задушено (печено) агнешко в кисело мляко.
·  Fargas-tyrant - необичайно ястие от пържено месо, черен дроб и домати.


Албанската ревиера