Морският орган и Монументът на Слънцето на Задар

07 Май 2019 г.

По време на Втората Световна война по-голямата част от Задарското крайбрежие е разрушена. След края на войната е възстановено по скучен начин. В опит да вдъхне  живот на крайбрежието архитектът Никола Басик създава Морския орган и Монументът на Слънцето през 2005 година.
Морският орган е експериментален музикален инструмент, който изпълнява музика, генерирана от морските вълни, чрез серия от 35 тръби с орган, построени под набор от големи мраморни стъпала.
Тъй като движението и енергията на морето, по отношение на приливите и отливите, са непредсказуеми, тогава морският орган произвежда безкрайно дълъг, случаен, но тъжен звук.
“Музиката” е създадена от тръби с различна дължина и размери с вградени в тях свирки, които играят седем акорда от пет тона, докато вълните привличат въздух през тях. Тръбите са вградени в седем стъпала, всяка със собствена тръба и акорд, така че докато се движите по морския фронт, звуците и хармонията, които чувате, променят спрямо вашата позиция.Монументът на слънцето е слънчев панел с диаметър 22 метра, образуван от 300 многослойни стъклени панели. Под тези стъклени проводящи плочи има серия от слънчеви клетки. Слънчевите клетки поглъщат слънчевата енергия от изгрев до залез и превръщат тази енергия в електричество. Произведената електроенергия след това се използва за осветяване на цялата крайбрежна улица през нощта - уникален пример за ефективен и възобновяем енергиен източник.

При залез слънце инсталацията се включва и показва серия от ярки цветни светлини. Движението на светлините зависи от слънчевата енергия, събрана през деня, както и от мощността на вълните, и се предполага, че също така представлява движението на слънчевата система. Всичките осем планети са представени от пропорционално големи слънчеви светлини, разположени на техните пропорционални разстояния от слънцето. 

Всички новини »