Изворът, който вкаменява всичко

12 Март 2019 г.

Мама Шиптън (Урсула) е родена през 1488 г, в пещера на терасите на река Нид. Тя израства в покрайнините на Кнарсбъроу. Урсула е странно дете, различаващо се и по характер, и по външност от другите. Носът Ѝ бил дълъг и завит, на гърба си имала гърбица, а краката – криви. Видът й бил точно като на вещица. Но Урсула имала една дарба – да вижда в бъдещето. Тя предсказала големия пожар в Лондон през 1666. Славата й бързо се разпространила из земите на Англия и хората често ходели при нея, за да им предскаже бъдещето им. През 1512 г. Урсула се омъжила за местния дърводелец Тоби Шиптън. Злите езици говорели, че тя е използвала любовна напитка, за да се състои сватбата. Бракът на семейство Шиптън бил спокоен и щастлив.Тоби разбирал и приемал магическите наклонности на своята жена. Той също се гордеел с нейната способност да предсказва бъдещето.

Една от мистичните тайни на пещерата на мама Шиптън е изворът, който вкаменява всичко. Той превръща всичко, потопено в него в камък. Дълги години хората са вярвали, че това се дължи на проклятие от дявола, но днес науката развенчава този мит. Магията се дължи на високата минерализация на водата. Концентрацията е толкова силна, че успява да покрие предметите за няколко седмици/месеца. Това създава визуалното усещане, че са вкаменени.

Днес изворът влиза в парк – Mother Shipton`s cave, който всеки турист може да посети. Той включва приятни зони за разходка, пикник, игри.
 

Всички новини »