Двудневна екскурзия до Килифаревския манастир, Елена, Арбанаси и Велико Търново

2 дни / 1 нощувка, Вид транспорт: Автобус Автобус
Цена от: 89 лв.
Дати на отпътуване: 19.10.2019

Маршрут: София - Килифаревски манастир - град Елена - Арбанаси - Велико Търново - София

2 дни / 1 нощувка

Код на програма: E-191

Начална дата Цена Запитване
19.10.2019 от 89 лв. запитване
  • Програма
Програма
1-ви ден: 
Отпътуване от София в 7:30 ч. от Автогара Сердика.  

Посещение на Килифаревския манастир, основан около 1350 г. от св. Теодосий Търновски, който бил подпомогнат от цар Иван Александър. Преди да бъде унищожен от османските нашественици през 1393 г., манастирът е развивал книжовна дейност - пишели са се и са се превеждали жития, проповеди, богослужебни книги и др. 
На днешното си място светата обител е построена отново през 1718 г., но през 1793-1798 г. отново е разрушена. Повторното му възстановяване започва през 1842 г., когато майстор Колю Фичето започва да изгражда едновременно църквата „Св. Димитър” и жилищните сгради. За новата църква са използвани материали от стария храм. Старата църква „Рождество Богородично” е превърната в параклис, посветен на св. Теодосий Търновски. В манастира има още един параклис - „Св. Иван Рилски”, като всички са част от църквата „Св. Димитър”. В църквата може да се види иконостаса, изработен от тревненски майстори, както и няколко впечатляващи икони. 

Отпътуване към град Елена. Разглеждане на часовниковата кула, изградена на сполучливо избрано място, за да се вижда и чува от всяка част на града. 
Свободно време за обяд. 
Посещение на музейния комплекс на Елена, включващ родната къща на Иларион Макариополски, Даскалоливницата, петте Разсуканови къщи, Камбуровия хан, Попниколовата къща, къщата на Юрдан Хаджипетков. 
Разглеждане на Църквата „Успение на Пресвета Богородица” - една от безспорните забележителности на Елена. Намира се в един и същ двор с църквата „Свети Никола”. Построена е на мястото на стар параклис по инициатива на богати еленчани. Строежът и е започнат през 1836 година, а е завършен през 1838. Изградена е изцяло от камък, като е използван материал от разрушеното кале. 

Настаняване. Нощувка. 

2-ри ден: 
Отпътуване към архитектурния резерват Арбанаси (част от 100-те национални туристически обекта) - 
селото е използвано от търновските боляри като лятна резиденция. Според легендата тук търновските царе са секли своите монети. Посещение на най-старата църква в Арбанаси „Рождество Христово” (1637-1649). Разходка в Арбанаси, където старинните къщи пазят зад високите си зидове духа на времето отпреди няколко века. 

Отпътуване към Велико Тръново. Посещение на Крепост Царевец (част от 100-те национални туристически обекта) - туптящото сърце на Втората Българска държава и един от най-посещаваните и предизвикващи преклонение исторически паметници днес. 
Посещение на църква "Св. Четиридесет мъченици", където е открита Иван-Асеновата колона. 

Разглеждане на Самоводската чаршия, запазила атмосферата си от възрожденски времена 
с многобройните работилници, ателиета и сувенирни магазини. 
Свободно време за обяд и разходка в центъра на града. 

Отпътуване към София. Пристигане в София около 21:00 ч.  

Оферта № Е191