Екскурзии Узбекистан

Узбекистан

В сърцето на Централна Азия, сред живописен оазис е разположен Узбекистан. Това е една наистина приказна страна, в която се влюбваш от пръв поглед. Първо те пленява природната й красота: изумрудено зелените треви на фона на сильото небе и белоснежните облаци. Страната е богата и на архителтурни паметници: източните дворци със заоблени арки, куполи и минарета.
Посещението на  Узбекистан – уникален шанс да се потопите в древната история на Пътя на Коприната, извървяn от множество велики завоеватели – перси, гърци, монголци. Ще имате шанса да видите и да се докоснете до съкровищата на тази култура – великолепни паметници, достигнали до нас като наследвство от предходните епохи и династии.

Това, което сега е Узбекистан в древността е било част от иранско-говорящ район на Трансоксиана и Туран. Първите регистрирани заселници са източно иранските номади, известни като скити, които основават царства в Хорезм (VIII-VI в. пр. Хр.), Бактрия (VIII-VI в. пр. Хр.), Согдия (VIII-VI в. пр. Хр.), Фергана (III-VI в. пр. Хр.) и Маргиана (III-VI в. пр. Хр.). Районът е включен в Иранската империя Ахемениди и след период на Македонско управление е управляван от Иранската империя, а по-късно и от Сасанидската империя до арабското завладяване на Иран през 7 век. Мюсюлманското завладяване през 7 век става причината мнозинството от населението, включително местните управляващи да са привърженици на исляма. Местната династия и Централна Азия, като цяло са унищожени от монголското нашествие през 13-ти век. След монголските завоевания районът става все по-доминиран от тюркски народи. Град Шахрисабз е родното място на турско-монголския вожд Тимур, който през 14-ти век основава Тимуридската империя и е обявен за Върховен емир на Туран със столицата си в Самарканд.

Традиционна кухня

Националната узбекистанска кухня е отделен пласт в културата на народа. Като уседнал народ узбекистанците се занимават с земеделие от дълбока древност. Именно затова много от рецептите са свързани с използването на плодове, зеленчуци и зърнени храни, а не с месо. Едни от най-използваните и отглеждани продукти са – пшеница, ечимик, рис, царевица, бобови изделия.  Както в повечето народи и тук основните хранения са три на ден. Узбекистанците се хранят предимно с ръце, седят на пода или на ниска маса. Първо се сервират плодове и сладкиши. След това зеленчуци и салати. След това идва ред на супите и завършва с основните блюда.

Традиции

Бешик-туй

За всяко узбекистанско семейство това е голям празник, в подготовката на който участие взимат всички приятели, роднини и съседи.
Бешик-туй се извършва на четиредесетия ден от раждането на детето. Роднините на майката носят богато украсен бешик - ярко украсено бебешко креватче, люлеещ се стол, дрехи и други неща необходими за едно новородено. Освен това е необходимо да се дарят торти, сладкиши и играчки, обвити в покривка за маса.
Според традицията, докато гостите се забавляват и ядат на празничната трапеза, по-възрастните жени провеждат ритуал за първо пеленяване и поставяне на бебето в детската му стая.

Купарки

Купарки е традиционно състезание за конен спорт между народите на Централна Азия.
В тази игра смелите ездачи се състезават за коза или млада овца. Победителят трябва да дойде до финалната линия, като не позволява на други ездачи да вземат плячката.
Обикновено Купарки се провежда през пролетта или есента, когато народите от Централна Азия традиционно празнуват сватби, както и на празника на пролетта - Навруз.

Фестивали

Фестивалите в Узбекистан са ярък театрален празник на исторически събития, национални празници, демонстрация на узбекистански културни традиции, които дълго време се съхраняват и се предават от поколение на поколение. Оригиналните тематични национални фестивали предстаявт културата и начина на живот на узбекистанския народ. Фестивалите на Узбекистан са забавни фолклорни фестивали, ориенталски пазари, където можете да си купете интересни сувенири, изработени от местни занаятчии. Тук ще се насладите на живи изпълнения на народни песни, изпълнения на кукловоди, демонстрация на древни обичаи, дегустация на най-известните узбекистански ястия.